DELA

700 euro skänktes på några dagar

Den skadade katten Diesel har engagerat många ålänningar – och snabbt har det gått.
På bara några dagar sattes 700 euro in på det insamlingskonto som utomstånde öppnat för Diesels räkning.
Redan i går fick Diesel tid för operation i Åbo.
Det är en trött, men mycket tacksam, matte Mikaela Lindström som stiger av planet med sin katt i en bur.
– Du måste skriva att jag är så tacksam!, säger Mikaela Lindström, när vi möter henne och katten Diesel på flygfältet där de landat efter färden till Åbo.
Den 23 augusti skrev Nya Åland om ett-åriga katten Diesel som hade brutit ett ben och behövde opereras. Han var oförsäkrad, något som matte Mikaela Lindström bittert ångrade eftersom det visade sig att en operation kunde kosta upp emot 800 euro och det hade Mikaela inte råd med.


Idé i Messa Nyan
Diesels historia berörde många och i Messa Nyan lanserade några läsare idén att starta en insamling. Idén blev till verklighet och i onsdags kunde Nyan berätta att ett insamlingskonto startas av utomstående som ville skänka pengar till Diesels operation.
På bara ett par dagar var summan på kontot 700 euro!


Fick skjuts i Åbo
I torsdags besökte Mikaela och Diesel veterinären igen och fick då beskedet att en operation måste genomföras. Operationstid fanns redan klockan 8 på fredagsmorgonen på Hund- och kattkliniken i Åbo, så det var bara för Mikaela att sätta Diesel i en bur och ta färjan.
– Jag fick skjuts av en åländsk läkare och hans fru till klinken också. Jag träffade dem på båten till Åbo, de hade läst om Diesel i Nyan och ville också hjälpa till, säger Mikaela.


Förstört knä
Diesels operation har gått bra. I Åbo konstaterade veterinärerna att hela ledkapseln var förstörd i det skadade benets knä. Det ordnades med hjälp av så kallade kirscherpinnar, som måste plockas ut igen om sex månader.
Veterinärbesöket i Åbo kostade 491 euro, så de insamlade pengarna räcker även till mediciner, Mikaela visar upp en hel plastpåse med pillerburkar, och till eftervård. Det är ännu osäkert om återbesöket måste göras i Åbo.
Det är överlag en jobbig tid som väntar för katten. Tratten som han har runt huvudet måste sitta kvar åtminstone tills stygnen tas bort om cirka tolv dagar. De kommande tre veckorna måste han vara stilla i en bur, innan han efterhand får börja röra sig med stöd under magen.
– Genom djurskyddsföreningen får jag låna en bur att honom i de här veckorna, säger Mikaela.


Stopp i säkerhetskontroll
Diesel är vaken i sin bur, men ser väldigt förvirrad och trött ut. Han har ett starkt, smärtlindrande plåster på rumpan som gör honom ordentligt trött, berättar Mikaela.
– Vi hade tur som fick komma med på flyget, säger hon, och berättar hur man i säkerhetskontrollen ville lyfta ut Diesel ur buren.
Men till slut nöjde säkerhetspersonalen sig med att endast lyfta av taket på buren och känna runtom och under katten.


Tackar alla
– Jag vet inte vad annat jag ska säga än tack, tack till alla. Jag trodde inte det fanns så mycket snälla människor, säger Mikaela, som redan tidigare berättat att hon aldrig mer kommer att ha en oförsäkrad katt.

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax