DELA

70.000 euro extra för Skarven-skiljedom

– Vi måste ha en dom.
Så förklarar trafikministern Veronica Thörnroos (C) landskapsregeringens beslut att betala alla kostnader för skiljedomsförfarandet mot det litauiska varv som byggde den nya föglöfärjan Skarven.
Det kostar landskapet 70.000 euro extra.
Enligt det avtal som landskapet ingick med varvet skall parterna dela på kostnaderna vid ett eventuellt skiljedomsförfarande. Men nu står landskapsregeringen ensam för de utgifterna, vilket innebär 675.000 kronor extra – drygt 70.000 euro.
Orsaken är att varvsbolaget inte betalat sin del av domstolskostnaderna.
Kritiken från lagtingsoppositionen lät inte vänta på sig vid måndagens tilläggsbudgetdebatt.
– När motparten inte kan garantera sina egna processkostnader borde man ge upp, sade Danne Sundman (OB).


”Skrämmande”
Roger Jansson (FS) tycker det är ”skrämmande” att landskapsregeringen betalar motpartens domstolskostnader.
– När det uppstår en sådan situation skall man genast stämma motparten och få ett domstolsutslag på att avtalet skall följas.
Men trafikministern Veronica Thörnroos höll inte med.
– Vi har ingen officiell bekräftelse på att varvet är medellöst. Vi kan inte driva verksamheten på rykten, vi måste ha en dom. Om det sedan behövs får vi sätta varvet i konkurs. Men grundförutsättningen är att vi har en dom.
Roger Jansson tyckte också att det är hög tid att lagtinget debatterar vem som har det politiska ansvaret för Skarvenaffären. med förseningar och tilläggskostnader.
Finansutskottets ordförande Jan-Erik Mattsson (C) höll fast vid att det är bättre att vänta på resultatet av den polisanmälan som. kanslichef Arne Selander gjort.
Läs mer i papperstidningen.

Patrik Dahlblom

patrik.dahlblom@nyan.ax