DELA

5,6 miljoner till kommunerna

Kommunerna får tillbaka sammanlagt nästan 5,6 miljoner euro för avdragen förra året.
Kommuninvånarna får varje år göra avdrag i sin beskattning. På Åland skiljer sig dock lagen från riket vilket gör att skillnaden betalas ut som kompensation till kommunerna från Ålands landskapsregering.
I januari 2008 utbetalades ett förskott på totalt 4,9 miljoner euro för det allmänna avdraget, sjukdomskostnader, studie- och studielåneavdrag samt resekostnader. Beskattningen för förra året är nu klart vilket gjort att landskapsregeringen kunnat göra en slutreglering som fyller på de kommunala kassorna med ytterligare 688.500 euro. Det ger en total summa på 5.588.500,40 euro.
– När förskottet utbetalas finns inga precisa grunder, utan man tittar på hur det har sett ut tidigare år, säger finanschef Dan E Eriksson.
Årets kompensation motsvarar ungefär tidigare år, säger han.
– Om det allmänna avdraget faller bort, som landskapsregeringen önskar, minskar summan förstås i framtiden, säger Eriksson.
De allmänna avdragen, som innebär att alla skatteskyldiga personer har rätt att dra av fem procent av den beskattningsbara förvärvsinkomsten vid kommunalbeskattningen, har varit ungefär 4,2 miljoner euro per år sammanräknat.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax