DELA

54-åringen berättar om drunkningsolyckan

Den 54-årige ålänningen som i fredags kväll råkade ut för en olycka när han var ute och fiskade på Saltviksfjärden tillsammans med sin 55-årige vän berättade i går om olyckan för Nya Åland.
Båten som 54-åringen och hans vän färdades i sjönk och 55-åringen omkom. I söndags fick ålänningen återvända hem efter att ha varit på sjukhuset under helgen.
Det var i fredags vid halv sju tiden på kvällen som en 54-årig ålänning och hans 55-årige vän från Västerås hamnade i det kalla vattnet i Saltviksfjärden efter att deras båt hade fyllts med vatten och kantrat.
– Det gick ganska hastigt alltihop, säger 54-åringen som i söndags fick lämna sjukhuset och åka hem igen.
Han berättar nu för Nya Åland att han har fiskat i hela sitt liv och att han ofta brukar vara ute på vattnet i Nääs med någon av sina två båtar. I fredags hade han sin vän från Västerås på besök och de tog den ena båten, en mindre plastbåt, ut på fjärden för att lägga nät.
– Det var när vi skulle ro tillbaka in mot land som min kompis hamnade för långt bak i båten. När jag vände mig om hade båten börjat ta in vatten i aktern, berättar han.
Därefter tog det inte länge innan vattnet började svämma över kanterna på båten och den kantrade.


Ropade på hjälp
54-åringen hamnade under vattnet när båten kantrade.
– När jag kom upp simmade jag till båten, den flöt upp och ner eftersom det hade blivit en luftficka under den, berättar han.
54-åringen letade upp sin vän som då låg med huvudet ner i vattnet. Ingen av männen hade flytvästar på sig så ålänningen fick försöka hålla sin vän ovanför vattenytan och med hjälp av båten hålla dem båda flytande. Riktigt hur länge han och hans vän låg i det kalla vattnet innan de fick hjälp vet han inte.
– Det var kanske mellan femton och trettio minuter. Jag ropade på hjälp och till slut hörde jag svar och sedan kom Saltviks frivilliga brandkår och hjälpte oss upp ur vattnet.


Hemma igen
När räddningsarbetarna hade fört männen i land fördes de i hög hastighet med ambulans till Ålands centralsjukhus. 55-åringen kunde inte återupplivas i ambulansen. 54-åringen som också hade blivit kraftigt nedkyld fick spendera helgen på sjukhuset.
– Jag fick komma hem igår. Nu är alla mina värden okej igen. Egentligen hade de nog velat att jag skulle stannat en dag till på sjukhuset men jag fick välja själv, säger han och berättar att han valde att lämna sjukhuset på söndagen.


Utredningen fortsätter
Olof Lindqvist vid polisen har hand om utredningen av olyckan. Han berättar att det inte finns någon misstanke om brott.
– Men allt tyder på att det var alkohol inblandat, säger han.
54-åringen bekräftar detta och säger att han och hans vän hade firat påsken lite grann.
Polisen fortsätter nu att utreda händelsen. En obduktion kommer att göras under onsdagen för att utreda vad som orsakade 55-åringens död.

MALIN LUNDBERG