DELA

50-årsskål för företagarna

Jubileumsskålen mellan vd Anna-Stina Nordmark Nilsson vid Företagarna i Sverige och Ålands företagarförenings ordförande Dick Jansson kan bli startskottet för ett intimare samarbete mellan organisationerna.
– Vi har mycket att lära av Åland när det gäller villkoren för företagarna, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.
Ålands företagarförening firade sitt 50-årsjubileum i lördags med en baluns i Mariepark och utgivningen av en historik skriven av frilansjournalisten Linda Wiktorsson i Vårdö.
Festtalet hölls av Anna-Stina Nordmark Nilsson, som i somras blev vd för småföretagarnas organisation, Företagare i Sverige, där också Ålands företagarförening är medlem.


Annan arbetsrätt
Arbetsrätten och skattetrycket tar hon särskilt upp som saker som Sverige gott kunde ta efter Åland och finländsk lagstiftning.
– Ni har en annan arbetsrätt för mindre företag, vilket betyder mycket större möjligheter vid en omställning. I Sverige har vi benhårt ”sist in först ut”, om företaget måste skära ner på personal, säger hon i en intervju med Nya Åland innan supén.


Stridsåtgärder
Det betyder att företagaren inte kan behålla den personal han/hon verkligen behöver vid en omställning. I Sverige har också flera fall uppmärksammats där facket gått ut i blockad mot småföretagare.
– Man får ta till kraftfulla stridsåtgärder mot småföretagare vilket vara helt förödande för ett litet företag.


Träffa minister
Att exemplet Åland, och förstås Finland i det här sammanhanget eftersom det är en rikslagstiftning, lockar svenska småföretagare sticker Anna-Stina Nordmark Nilsson inte under stol med.
– Nästa vecka skall jag träffa arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin, och återigen ta upp de här frågorna. Vi kan ta lärdomar av er. Det efterfrågas alltid exempel på hur man skall lösa de här frågorna, ni är just det exemplet.


Sänka skatten
Skattetrycket är också högre i Sverige än i Finland/Åland, en annan sak som hämmar företagandet.
– Istället för att satsa pengar på särskilda åtgärder för att anställa ungdomar, långtidssjuka och långtidsarbetslösa, kunde man sänka skattetrycket. Det skulle ge många fler arbeten än de här särskilda åtgärderna.


Euro-frågan död
Ett annat exempel som Sverige borde ta efter Finland/Åland enligt företagarna i Sveriges vd, är införandet av euron.
– Jag blev så glad när jag åkte hit och läste i Hufvudstadsbladet att euron håller på att bli en världsvaluta som går om dollarn. I Sverige har frågan om euron varit död sedan folkomröstningen. Svenska kronan fördyrar handeln med omvärlden och växlingskurserna utgör en risk.


Vill vinna valet
Anna-Stina Nordmark Nilsson har försökt ta upp frågan om euron med statsminister Fredrik Reinfeldt.
– Han säger att de inte vill ta upp frågan om vare sig euron eller arbetsrätten den här mandatperioden. De är två kraftfulla frågor och de vill förstås vinna nästa val också. De enda som hittills stött mig i eurofrågan är Folkpartiet.


Träffa ålänningarna
Att lobba för de här frågorna som småföretagarna i Sverige vill ha ändring i, hör till Anna-Stina Nordmark Nilssons jobb.
– Nu vill jag att vi skall träffa ålänningarna mera, vi måste lära oss mer av hur det fungerar här hos er.


Skattegränsen kostat
Dick Jansson tog i sitt öppningstal upp några orosmoln efter hittills sex goda år för företagarna.
– Finns det kreatörer och innovatörer som kan träda fram om det blir sämre tider? Jag tycker det är lite dåligt av dem. Vi har också problem med generationsväxlingen, ungdomar i dag vill helst vara anställda. Och med skattegränsen har det ingenting hänt, den har kostat oss 72,5 miljoner euro hittills.
Efter en del uppvaktningar var det sedan dags för festligheterna. Koskenkorva-flaskorna immade av is när Nya Ålands reporter lämnade sällskapet åt sitt öde.

Text och foto:

ulf.weman@nyan.ax