DELA

50-årig man åtalas för grovt sexbrott mot barn

En man i 50-årsåldern åtalades i tingsrätten i går för grovt sexuellt utnyttjande av barn – en flicka som i dag är 17 år.
Mannen har delvis medgett brottet som begicks när flickan var 14-15 år.
Många hade kallats till rättegången – flickan och hennes stödperson företrädda av juristen Trond Hornseth, mamman biträdd av Marcus Hamro-Drotz och den åtalade mannen biträdd av Gard Larpes. Dessutom hade en tolk kallats in eftersom mamman har ett annat modersmål än svenska.
Fyra personer – flickans fostermamma, sommarmamma och två socialarbetare – var kallade att vittna.


Delvis offentligt
Rättegången var öppen för allmänheten, med undantag av flickans egen berättelse. Av åklagarens stämningsansökan framgick att mannen, som under den aktuella tiden var flickans styvpappa, åtalades för att ha haft samlag och begått andra sexuella handlingar mot flickan under 2006 och 2007. Flickans biträde förklarade för rätten att flickan har ett lättare förståndshandikapp.
Mannen medgav sexuellt umgänge med flickan under våren 2007 men nekade till att brottet var grovt. Hans biträde ville att mannen skulle sinnesundersökas innan han skulle höras av rätten.


Fem polisförhör
Rätten använde en stor del av förmiddagen till att titta på videoinspelningar av de sammanlagt fem förhör som polisen hållit med flickan efter att fallet polisanmäldes i maj 2007. Videofilmerna omfattar totalt över tre timmars förhör och visades bakom stängda dörrar.
Flickans, som numera bor i fosterfamilj, biträde begär 25.000 euro i skadestånd och ytterligare 2.800 euro för sveda och värk för flickans del. Mamman yrkar på 1.000 euro för psykiskt lidande.
Domen kommer senare.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax