DELA

40 riskerar förlora jobbet om Nordlandia läggs upp

Eckerökoncernen vill ta Nordlandia ur trafik.
Nu kallar man till samarbetsförhandlingar som berör cirka 40 anställda.
Färre frakter, sämre priser, dyra driftskostnader och allt tuffare konkurrens drabbar Eckerökoncernens Estlandstrafik.
– Med anledning av den ekonomiska situationen och verksamhetsförutsättningarna för frakttrafiken med M/S Nordlandia mellan Nordsjö hamn i Helsingfors och Tallinn överväger Eckerö Line Ab att upphöra med ovan nämnda trafik, skriver Rederiaktiebolaget Eckerö och Eckerö Line Ab i ett pressmeddelande.
– För att minska den ekonomiska förlusten avser Eckerö Line att ta M/S Nordlandia tillfälligt ur trafik så fort det är praktiskt möjligt innan slutgiltigt beslut tas efter avslutade samarbetsförhandlingar.
Beskedet betyder att många nu riskerar att bli av med sina jobb.


Tre ålänningar
– Vi har cirka 40 ordinarie anställda ombord, tre av dem är ålänningar, säger rederiets personaldirektör Lasse Karlsson.
Eftersom Nordlandia seglar under finländsk flagg inleds samarbetsförhandlingarna med Sjömansunionen och med de finländska befälsorganisationerna.
Nordlandia hann inte vara många månader på sin nya rutt. Hon ersatte vid årsskiftet Translandia i och med att nyförvärvet Finlandia började gå mellan Helsingfors och Tallinn.
Eckerökoncernen ville först sälja fartyget men det blev i stället Translandia som såldes.
Konkurrensen på rutten har blivit betydligt hårdare eftersom Tallink i fjol satte in en extra avgång både från Helsingfors och från Tallinn. Dessutom inleder Viking Line i maj trafik med Isabella.

Titte Törnroth-Sarkkinen

titte.tornroth@nyan.ax