DELA

300 bollar i Saltviks kyrka

Alla Marthaföreningar i Saltvik har samsats kring en utställning av julgransbollar i Saltvik kyrka under de första veckorna i december. Det blev sammanlagt nästan 300 bollar, och de har väckt många minnen för Marthorna som grävt fram dem ur sina gömmor.
– Den här är ända från Amerika, säger Sigbritt Fagerström och håller upp en favorit.

I över tio år har de tre marthaföreningarna i Saltvik använt det bakre rummet i kyrkan för en adventsutställning. De senaste åren har de velat lyfta fram julgransprydnaderna och deras ursprungliga betydelse. Förra året hängde de ut hjärtan, i år är det bollar.
– Bollarna påminner om jorden som en liten planet i rymden, säger Sigbritt Fagerström.

Svart boll
Bollarna har de hängt i träd som de tagit in, och helheten blev vacker.
– Plast är förstås det vanligaste materialet, men vi har också hemgjorda bollar av papper, någon tovad boll och flera i glas, säger Elisabeth Dahlén som är ordförande i Östra Saltviks marthaförening.
En boll enligt den senaste trenden, svart, finns också. Den fick Ellie Fagerholm av Sigbritt.
– Men den här bollen är inte alls svart eller usch, säger Ellie.

Minnen
Flera av bollarna har åtskilliga år på nacken och alla bollar har sin historia.
– Många har sparat bollar sedan de var små. Det var inte som nu då det fanns en uppsjö, utan man fick vara rädd om de man hade råd med och kom över. Jag minns då vi köpte de första julgransbollarna. Vi körde till Stockholm i pappas gula Citroën och mamma köpte julgransbollar i glas, tre olika förpackningar. Nu finns bara en av de bollarna kvar, säger Sigbritt.
– Vi hade en skåda och skulle köra upp till Rovaniemi, mamma köpte bollar på vägen, minns Elisabeth.

Till egna granar

Marthorna hängde upp utställningen till första advent, och då flödade solen in genom de stora fönstren i kyrkan och fick bollarna att gnistra och glimma.
– Då man hänger ut sina saker på det här sättet börjar man se på dem på ett annat sätt. Värdet blir större, säger Sigbritt.
I måndags tog marthorna ner utställningen. De ville förstås ha sina bollar i sina egna granar. Nästa år blir det dock en ny utställning om något annat som pryder granen.

KARIN ERLANDSSON

karin.erlandsson@nyan.ax