DELA

14 000 åländska röster Britt Lundbergs mål

Britt Lundbergs kampanj ”Britt till Bryssel” går nu, med tre veckor kvar till valdagen, in på slutrakan.
Hennes mål är att få 14 000 åländska röster.
Britt Lundberg har stöd av fyra åländska partier – Centern, Liberalerna, Moderat Samling och Obunden samling – samt av Svenska folkpartiet (SFP). Hon är en av SFP:s 20 kandidater i Europaparlamentsvalet den 25 maj.
Valkampanjen har pågått sedan början av januari och nu återstår 20 dagar av hårt arbete.
I går hade Britt Lundberg besök av SFP:s partiordförande Calle Haglund som hjälpte henne med kampanjarbetet i Mariehamn, Jomala, Finström och Sund.
– Det är roligt, men förstås också tungt, att kampanja. Men jag har en fantastisk kampanjgrupp och det här är verkligen ett Projekt Åland och ingen Britt-kampanj, säger hon.


Siktar högt
I det förra valet röstade drygt 9 700 personer på Åland totalt. 8 600 av dem gick till SFP – alltså Britt Lundberg – och cirka tusen till andra kandidater. Valdeltagandet ökade från 30 till 48 procent totalt.
I det stundande valet den 25 maj är målet högt ställt: 70 procent av ålänningarna ska rösta och 14 000 av de totalt drygt 20 000 teoretiskt möjliga rösterna ska gå till Britt Lundberg. Om bortflyttade och inflyttade ålänningar ger henne sin röst, och utöver det ett par tusen finlandssvenskar i Österbotten och Nyland, så är hennes parlamentsplats säkrad.
– Det är en utmaning att få soffliggarna att lämna sofflocket och gå och rösta. Men omöjligt är det inte, säger kampanjledaren Birgitta Bergman-Jansson.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre