DELA

1,2 miljoner i överskott för Finström

FINSTRÖM. Finström kan presentera ett överskott på drygt 1,2 miljoner euro i sitt bokslut.
– En bekräftelse på att det jobb vi lagt ner gjort oss tryggare, säger ordförande Roger Höglund (C).
Kommunstyrelsen behandlade sitt bokslut för 2009 i onsdags kväll. Och det var glädjande siffror ledamöterna fick ta del av. Överskottet för räkenskapsåret landade på drygt 1,2 miljoner euro som förs till det fria egna kapitalet.
– Vissa delar är riktigt positiva, som skatteintäkterna (210.600 euro högre än budgeterat) och landskapsandelarna (274.000 högre än budgeterat). Samtidigt sänktes räntekostnaderna (280.000 lägre än budgeterat), och det är sådant som är svårt att förutspå på förhand, säger Roger Höglund.
Budgeten låg på ett par hundra tusen minus. Med andra ord var det ett överraskande gott resultat.
– Det är en bekräftelse på att det jobb vi lagt ner på ekonomin gjort att vi känner oss tryggare. Nämnderna har sparat in ett belopp på över 700.000 euro vilket kommer från hårt jobb och stor insikt hos både politiker och anställda.


Hög skuldbörda
Billigare upphandlingar, ledigt istället för semesterersättning och andra inbesparingar är förklaringen.
– Det har sitt ursprung i den balanserings- och åtgärdsplan vi gjorde redan 2008 då vi gick genom hela kommunens ekonomi och tittade på vad vi kunde göra. Vi har haft några väldigt tunga år även om vi såg ett litet lyft 2008 och ett okej resultat för 2009.
Det stora överskottet betyder dock på intet sätt att den sparsamma linjen är över, påpekar Roger Höglund.
– Det är viktigt att balansera upp vår skuldbörda på 11,6 miljoner euro, det är alldeles för högt. Vi vet att med god vilja och en plan ska vi kunna råda bot på det här.


Investeringar
Soliditeten ligger på blott 28,55 procent.
– Graden ska helst ligga på 70 procent, så med anledning av det är vi väldigt ödmjuka till vårt resultat.
Vad betyder överskottet för kommunen i det fortsatta arbetet?
– Att vi kan göra lite investeringar. Inom ett eller två år behöver vi se över vår äldreomsorg. Rosengård börjar bli trångbott. Istället för att låna pengar har vi lite egna medel sparade, säger Höglund.
Bor du i Finström, vad vill du satsa på? Kommentera!

MALIN TILLSTRÖM