DELA
Foto: Jonas Edsvik

Löfström: Rörigt om landskaps- och vårdreformen

Statsminister Juha Sipilä meddelade i går att landskaps- och vårdsreformens i krafttagande skjuts fram från år 2020 till år 2021. Ursprungligen var det tänkt att reformen skulle trätt i kraft år 2019.

– Att landskaps- och vårdreformen skjuts upp ytterligare ett år innebär att det temporärara arrangemangen för skattegottgörelsen bara behöver användas ett år samt att mer tid finns för att lösa de ännu återstående öppna frågorna gällande reformens påverkan på Åland som är mycket viktiga, säger Ålands riksdagsledamot Mats Löfström i ett pressmeddelansde, och fortsätter:

– Landskaps- och vårdreformen är den största reformen i Finlands historia. Det är viktigt att det finns tillräckligt med tid för att genomföra reformen så att det inte blir misstag som kan äventyra rättssäkerheten eller hållbarheten i finanserna.

Löfström framhåller att man ”kontinuerligt måste arbeta för att lösa de öppna frågor som ännu finns, gällande Åland, svenska språkets ställning och övriga viktiga saker”.

Reformens öde avgörs i höst, i dagsläget är det bara liten majoritet i riksdagen som står bakom den.

I dag kl. 15.00 ska statsministern ge en upplysning till riksdagen om tidtabellen och läget kring beredningen av landskaps- och vårdreformen.