DELA
Foto: Rasmus Olin

Livlig natt för polisen

Polisen kallades till Finström Bergö där en person anmält buskörning med motorcyklar, men när polisen kom dit så fanns där inga fordon eller motorcyklar.

Polisen fick samtal om misstänkt misshandel i en lägenhet i Mariehamn, eftersom det kom oväsen från lägenheten. Polisen kunde dock konstatera att det var en hemmafest med lite för höga stämmor och musik. Festen avslutades.

Ytterligare en anmälan kom in om en störande hemmafest i Mariehamn, med oväsen och även misstankar om minderåriga gäster och alkoholhaltiga drycker. Polisen begav sig till platsen och påträffade där flera berusade minderåriga personer. Festen tystades ner, men polisen var tvungen att lämna på grund av ett högre prioriterat uppdrag innan de hann kontakta med festanordnarens vårdnadshavare. En barnskyddsanmälan har upprättats och sociala myndigheter kommer att kopplas in.

Polisen fick uppgifter om ytterligare en misstänkt misshandel då det förekom oväsen från en utefest. Det var dock inget slagsmål, bara ett par estlänningar som firade lite innan de skulle iväg med kryssningsfartyget till Estland. De lovade att de skulle vara tysta i väntan på färjan.

En krog i Mariehamn ringde polisen efter att en berusad man som de hade avvisat dykt upp igen och slagit till en annan. En vakt fick ingripa och belägga personen med handfängsel. Väl på plats kunde polisen se att den misstänkte personen var fortsatt aggressiv, och grep honom som misstänkt för misshandel samt motstånd mot person som upprätthåller ordningen.

Polisen kallades till ett flervåningshus där en halvnaken man skulle springa runt och föra oväsen genom att knacka på dörrar samt försöka ta sig in hemma hos folk. Anmälan visade sig stämma. Mannen kunde inte uppge varför han sprang runt och inte heller riktigt orientera sig i tid och rum. Polisen grep honom på basen av polislagen och testade honom för narkotika. Resultatet var positivt för flera narkotiska ämnen. Mannen kommer att delges ett bötesföreläggande samt vårdhänvisning efter att denne nyktrat till.

Polisen övervakade den allmänna ordningen och säkerheten i samband med att krogarna stängde. Polisen fick ingripa då några personer rök ihop i centrum, dock ingen större skada skedd. Parterna särades på och befalldes att avlägsna sig ifrån centrum.

Vad gäller vägtrafiken inträffade en singelolycka där en bil kört i diket i Saltvik. Anmälaren misstänkte även att personerna som försökte få upp fordonet ur diket var påverkade av alkohol. Polisen begav sig till platsen och påträffade där två personer som precis lyckats få upp bilen ur diket med hjälp av bärgning. Båda var märkbart berusade och fick lämna utandningsprov i polisens alkometer. Ägaren uppgav att han nog hade kört personbilen, dock för flera timmar sedan. Han hade kört i diket, lämnat bilen där, gått hem och börjat dricka alkohol. Efter ett tags drickande hade han beslutat sig för att han måste få upp bilen. Personen greps för säkerställande av förundersökningsåtgärder i form av blodprov. Ärendet utreds som rattfylleri, straffbart bruk av narkotika och äventyrande av trafiksäkerheten.