DELA
Foto: Helsingfors universitetÄngsnätfjäril (Melitaea cinxia).

Liten fjäril, stor forskning

Forskare har i 24 års tid studerat den åländska ängsnätfjärilen.

I år utvidgas arbetet till att studera hur fjärilen klarar miljöförändringar.
Vi har under de senaste åren vant oss vid att människor kryper i dikesrenar med håvar i högsta hugg och vid att stora plasttält sätts upp. Det har varit grupper från Forskningscentrumet för metapopulationsbiologi som, under ledning av doktor Marjo Saastamoinen, sedan 1991 har studerat ängsnätfjärilens (Melitaea cinxia) livscykel och ekologi.

Projektet fortsätter också nu i sommar. Ana Salgado är doktorand vid Helsingfors universitet och ingår i gruppen ”Life-history Ecology Research group”. Hon har kontaktat Nya Åland för att meddela att hon och hennes team inleder fältarbetet som går ut på att samla information från 20 lokala fjärilspopulationer.

– Syftet med mina doktorandstudier är att förstå hur ängsnätfjärilens larver och dess värdväxt klarar miljöförändringar. Jag är speciellt intresserad av hur variationer i sommartorka påverkar lokala populationer och samhällen, skriver Salgado.

– Vi är medvetna om ängsnätfjärilens betydelse för Ålands ekosystem och befolkning. Vi kommer därför att samla informationen med största varsamhet och påverka omgivningen så lite som möjligt.

Läs mer i papperstidningen eller lördagens E-Nyan!