DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>GROVT SABOTAGE I dag börjar rättegången mot de två unga män som åtalas för Liscobranden för två år sedan. Bilden visar hur lokalen såg ut efter släckningsarbetet.

Åtalade för Liscobranden erkänner

Just nu pågår rättegången mot de två unga män som är åtalade för att ha anlagt branden i bokhandeln Lisco i Mariehamn för ganska exakt två år sedan.

Åtalet rubriceras grovt sabotage. Straffet för grovt sabotage är minst två och högst tio års fängelse. Under tisdagsförmiddagen kom det fram att de åtalade bestrider grovt sabotage, men erkänner sabotage. Det totala ersättningskraven uppgår till 635.000 euro.
De åtalade har ingått en överenskommelse med försäkringsbolaget Ömsen. Innehållet i överenskommelsen är hemligt, men det berättades i rättssalen att de åtalade redan har ersatt försäkringsbolaget till fullo. Summan är hemlig men det framkom att de åtalade kommer att vara betalningsskyldiga för en lång period framåt.

Tingsrätten har vikt två dagar för huvudförhandlingen. Det finns cirka 20 målsägande. De två männen greps samma helg, bland annat på basis av information från övervakningskameror i närheten.