DELA
Foto: Kiki Alberius-Forsman

Lättare att köpa öl i glesbygden

Nu kan man köpa hem öl och alkoläsk från krogarna.

Den nya alkohollagen har störst betydelse i kommuner som saknar butik.
I torsdags började de sista bestämmelserna i den nya alkohollagen gälla. Det innebär att mataffärernas tillstånd att sälja drycker med en alkoholhalt på upp till 5,5 procent utökas till att omfatta också restauranger. Det är alltså tillåtet att mellan klockan 9 och 21 köpa starköl och alkoläsk med sig hem.

De nya reglerna har knappast någon större betydelse för staden som har butiker som har öppet sent. Men på landsbygden och i skärgården kan restaurangerna nu, och kanske i synnerhet sommartid, få fler kunder. I dag saknar till exempel både Eckerö och Kökar matbutiker.

I riket är det nu också tillåtet att sälja mera än en portion alkohol i gången, till exempel en hel flaska starksprit. Det gäller dock inte på Åland - här finns regeln om en portion fortfarande kvar.

I torsdags antog också landskapsregeringen ett förslag till ändring av den åländska alkohollagen som innebär att det ska räcka med tre månaders arbetserfarenhet för en föreståndare för en krog som har rätt att sälja alkohol. I dag är kravet två år.

Läs mer i måndagens Nya Åland!