DELA
Foto: Sakari Piippo/Regeringskansliet

Lärarföreningens fördömer regeringens planer

På Åland meddelar lärarfacket att man i enighet med Akava-Ålands beslut står utanför manifestationen mot regeringen i Helsingfors på fredagen.

Men lärarföreningens styrelse fördömer regeringens planer på att genom tvingande lagstiftning införa begränsningar i avtalsrätten, skriver ordföranden Tove Waller i ett pressmeddelande.

Finlands fackförbunds centralorganisation FFCs Ålandsavdelning sammanträder i dag och då kan det bli en diskussion om en lokal demonstration på Åland, säger ombudsmannen Henrik Lagerberg.

Missnöjet bland de fackanslutna är stort, konstaterar han efter måndagskvällens träff med de finländska socialdemokraternas ordförande Antti Rinne.

En förhoppning från fackens sida är att riksdagens grundlagsutskott ska förkasta regeringens förslag för att det skulle inkräkta på arbetstagarnas och arbetsgivarnas rätt att fritt avtala om arbetsvillkor.

Förslaget innebär bland annat att ersättningen för söndagsarbete sänks och att en karensdag införs vid sjukfrånvaro.

Någon stor åländsk närvaro på fackförbundens demonstrationen vid Järnvägstorget i Helsingfors blir det knappast.

– Vad jag vet är ingen större grupp på väg. Och det kan bli svårt för ålänningar att åka dit när många allmänna kommunikationsmedel står stilla, säger Henrik Lagerberg.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!