DELA
Foto: Gunnar Westerholm

Lantrådet talade om tillit

Lantrådet Katrin Sjögren (Lib) talade vid de nordiska regeringschefernas toppmöte när Nordiska rådets 69:e session öppnade i Helsingfors i dag tisdag.

Temat för toppmötet var tillit.

– Våra nordiska samhällen är till många delar goda samhällen att leva och bo i men samtidigt inget som kan tas för givet. De fördelar som finns i våra samhällen ska vi värna och vårda. Tilliten utgör kittet och byggstenarna vårt samhälle. Hos oss på Åland blir det speciellt påtagligt. Inom skolan, barn- och äldreomsorgen har många en personlig relation till varandra, sade Katrin Sjögren enligt informatör/kontorschef Gunnar Westerholms referat.

Tidigare på dagen hade de nordiska samarbetsministrarna träffats.

För Åland deltog kansliminister Nina Fellman (S) assisterad av Gunnar Westerholm, som också är ledamot av Nordiska samarbetskommittén.

– Bland besluten som togs fanns den nordiska budgeten för 2018 och det nya mandatet för Gränshinderrådet som tillträder i ny form 1 januari 2018. Gränshinderarbetet kommer att få en tydligare struktur och man lägger särskild vikt vid att medlemmarna i Gränshinderrådet har nödvändiga möjligheten att prioritera gränshinderarbetet samt frihet att agera i arbetet mot gränshinder, rapporterar Westerholm.

Tisdagen avslutas med möte mellan regeringscheferna för Färöarna, Grönland och Åland och därefter möte på Ålandskontoret i Helsingfors mellan hela delegationerna från samma områden.