DELA

Lantrådet om Brexit: Sorgligt

Lantrådet Katrin Sjögren hade hoppats in i det sista att Storbritannien skulle bli kvar i EU.

–  Det känns sorgligt och osäkert att det blev så här.

Tidigt i morse kom resultaten som visade att 51,9 procent av britterna vill lämna den Europeiska unionen.

Ålands lantråd Katrin Sjögren (Lib) hade hoppats in i det sista att Storbritannien inte skulle lämna EU.

– Det känns sorgligt och osäkert att det blev så här. Det talar för sig själv när man ser vilka partier som lyckönskar Storbritannien, Nationella Fronten och Sverigedemokraterna, det känns obehagligt, säger Sjögren.

–  Nu ska man ägna tid och kraft åt att omförhandla avtal då Europa har många andra viktiga frågor som flyktingkrisen, ekonomi och klimatfrågan.

Sjögren tror trots Brexit fortfarande på ett stark Europa, på samtal och samarbete. Hon tror att för Ålands del kan Brexit ha konsekvenser när det kommer till näringslivet.

–  I det långa loppet ja. Storbritannien är en viktig handelspartner för både Finland och Sverige. Brexit tyder på att det blir krångligare för näringslivet, tull och mer byråkrati.

Vad tycker du britterna säger med det här resultatet?

–  Det var osäkert in i det sista och med små marginaler fick man detta resultat. Man ser att landet är uppdelat, Skottland och Nordirland röstade för att stanna kvar, det är aldrig bra för ett land att vara splittrat.

Hur kommer det här påverka Åland nu?

–Brexit har ingen direkt betydelse för Åland just nu. Men i det långa loppet påverkas Åland om Finlands ekonomi blir sämre, då blir det också ekonomiskt kärvare för Åland. Det är sorgligt att det blev så här.