DELA
Foto: Stefan Öhberg

Lantrådet kräver svar av Obunden samling

Stellan Egelands anförande gjorde lantrådet både upprörd och förvånad. När Nyan frågar om regeringssamarbetet kan fortsätta när Centern och Obunden samling har så olika syn på jämställdhetsfrågan vill hon inte ge något svar. – Jag måste passa på den frågan, säger hon.

Lantrådet Veronica Thörnroos (C) kallade under morgonen till ett möte med Obunden samlings partiordförande Bert Häggblom för att diskutera partiets gruppanförande i tisdags och vilka spelregler som gäller för lagtingsledamöter ett regeringsparti, bland annat när det gäller uppförande. Strax efteråt intog Stellan Egeland lagtingets talarstol och sågade regeringens jämställdhetspolitik vid fotknölarna.

– Det som Stellan Egeland för fram är egentligen inte en enskild sakfråga, utan en värdegrundsfråga. Det handlar om synen på kvinnor, samhället och minoriteter och det går bredare och djupare. Därför blev jag faktiskt ganska upprörd, säger Veronica Thörnroos.

”Inte samma värdegrund”

Lantrådet säger att hon begärde ytterligare ett möte med Häggblom efter Egelands anförande för att be honom återkomma med besked om var Obunden Samling står. Ett besked som han, i skrivande stund, fort-farande inte har gett.

– Står partiet bakom Egelands uttalanden har vi inte samma värdegrund, säger hon.

Det har under budgetbehandlingens gång uttalats kritik i de egna majoritetsleden, mot regeringens budgetförslag. Förutom Obunden Samlings sågning av förslaget i tisdagens debatt har också MSÅ:s Jörgen Strand meddelat att han inte står bakom det, vilket blottlägger allt större sprickor i koalitionen. Men någon regeringskris är inte att vänta, enligt lantrådet.

– Nej, det tycker jag inte att man behöver oroa sig för. Finns det en vilja, finns det en väg.

Kan ni fortsätta regeringssamarbetet med Obunden samling om er syn på en sådan grundläggande fråga är så olika?

– Jag ber nog om att få passa på den frågan tills Obunden samling har återkommit med ett besked om var man står.

Nyan har sökt Obunden Samlings partiordförande, tillika lagtingets talman, Bert Häggblom och partiets gruppledare i lagtinget, Marcus Måtar.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp