DELA
Foto: Jonas Edsvik

Lantrådet: Ålänningarnas tillit är stark

– Landskapsregeringens uppfattning är att ålänningarnas tillit till pandemiarbetet på Åland är starkt och viljan att följa givna rekommendationer har inte i grunden rubbats av enskild ministers agerande.

Så avslutar lantrådet Veronica Thörnroos (C) sitt svar på det spörsmål som lämnades in av Socialdemokraterna angående näringsministerns beslut att bryta sin karantän i förtid efter en julresa till Sverige, och lantrådets hantering av kritiken som följde. Frågan som ställdes berörde hur ålänningarnas förtroende till regeringens restriktioner ska kunna återupprättas efter att en minister inte själv följt dem.

I svaret beskriver lantrådet också regeringens arbete med att stävja smittspridningen, och att ålänningarna redan från början visat stor tillit till beslut om restriktioner.

– Landskapsregeringen har sedan covid-19 pandemins början vidtagit de åtgärder som bedömts nödvändiga för att bekämpa pandemins effekter. Detta har också regelbundet kommunicerats ut till ålänningarna. Sålunda har ålänningarna regelbundet fått ta del av de mest aktuella frågeställningarna samt genom media haft möjligheter att ställa frågor. Landskapsregeringens strategi är och har varit att bygga förtroende till ålänningarna genom att transparent redogöra för gjorda analyser och åtgärder samt genom det arbetet skapa delaktighet och förståelse för att alla ålänningar bidrar till åtgärderna. Detta förtroendeskapande arbete bedömer landskapsregeringen som framgångsrikt, står det bland annat.

Läs mer i morgondagens Nya Åland. Hela lantrådets svar finns att läsa här.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp