DELA

Lantrådet och talman räddade liv på Andersudde

Det var talmannen Johan Ehn (MSÅ) och lantrådet Katrin Sjögren (Lib) som tillsammans med bland annat läkaren Bo-Anders Kuhlman återupplivade den svenske scenarbetaren på Wiklöfs fest i fredags.

– Det var ett mycket lyckat teamarbete, säger Sjögren.
Som Nya Åland rapporterade i måndagens tidning drabbades en av de personer i den svenska grupp som ansvarade för scentekniken på Andersudde i fredags av en hjärtattack. Två av dem som skred till verket för att rädda mannen var lantrådet och talmannen.

– När vi var på väg därifrån ropade de att något hade hänt på scenen, säger Johan Ehn.

– Min första tanke var att någon hade fallit och skadat sig. Vi sprang dit och konstaterade att det var en man som var kliniskt död. Ingen puls och ingen andning, säger Katrin Sjögren.

Det tillkallade sällskapet, bestående av bland annat Sjögren och Ehn, läkaren Bo-Anders Kuhlman och första hjälp ansvarige Mikael Koskinen, påbörjade hjärt- och lungräddning omedelbart på den livlöse mannen.

– Det är ju något som Katrin via sitt arbete och jag via mitt intresse har i ryggmärgen. Katrin gjorde ett jättejobb, men det var ett samarbete mellan alla, säger Ehn.

– Det var ett mycket lyckat teamarbete, säger Sjögren.

Hjärtstartare ovärderlig

Till sin hjälp hade de en hjärtstartare som de fick använda två gånger innan mannen återfick puls och andning drygt fem minuter innan ambulansen kom.

– Tidsuppfattningen är rätt svår, men vi kan ha hållit på i 10-15 minuter, säger Ehn.

Enligt uppgifter flögs mannen med helikopter vidare till sitt hemsjukhus i Sverige för vård.

– Vad jag förstod så talade han i ambulansen, så det känns bra. Jag hoppas han kryar på sig och blir friskt, säger Sjögren.

Johan Ehn, har du varit med om något liknande tidigare?

– Bara en gång. Men vi har kontinuerlig utbildning inom det här i brandkåren och den här typen av utbildning görs på många arbetsplatser också nuförtiden. Det här visar ju också vikten av projektet som Vårt Hjärta haft, att få ut så många hjärtstartare som möjligt i samhället. Utan den skulle det varit svårt att veta hur det skulle gått.

Sjögren, som jobbat som akut- och sjukvårdssköterska har varit med om flertalet liknande händelser, men det här är första gången hon varit tvungen att rycka ut ”privat”.

– Det är lite som att cykla, har man en gång lärt sig det så sitter det i.

Hur kändes det att avsluta kvällen så här?

– Det blev ju lite märkligt, men utgången var ju ändå den att när vi lämnade hade vi fått igång andning och puls på nytt, så det kändes bra. Men ja, det blev ett märkligt slut, men sånt är livet, säger Ehn.

Sällskapet fick dock en del kommentarer när de återvände till bussen.
– Det var ju lite roligt att det råkade vara talman och lantrådet. Det var någon som sa med glimten i ögat att det är första gången som politikerna gör någon nytta, säger Sjögren.