DELA
Foto: Ida K Jansson

Lantråd i mustasch invigde årets Pride

– Att vara förälder är inte att vara en förebild som man eller som kvinna. Det är att vara, rätt och slätt, en förebild som människa.

Det sade Katrin Sjögren (Lib) när hon invigde Åland Pride idag.
Det var ett varmt och personligt tal som mustaschprydda Katrin Sjögren höll för de tiotals som i går samlats i stadsbiblioteket i Mariehamn för att sparka i gång den tredje åländska pridefestivalen.

– Jag har två återkommande frågor som snurrar i mitt huvud när jag funderar på jämlikhets- och jämställdhetsfrågor. För det första: Hur svårt kan det vara? Och för det andra: Vad är problemet, sade Sjögren.

– Det finns flera oförklarliga fenomen i våra liv. Till de små sakerna hör banaliteter som vart tar alla udda strumpor vägen och hur kan det vara stört omöjligt att hitta på middagsmat en tisdag i november. Till de stora hör, hur i hela friden är det möjligt att USA har en presidentkandidat vars namn är Trump, varför är lika lön för likvärdigt arbete så omöjligt och vad för rätt anser sig vuxna människor ha att blanda sig i vem andra människor älskar och kanske bildar familj med?

Sjögren tittade på HBTQ-rörelsens utveckling - både historiskt och ur ett framtidsperspektiv.

– Finland måste snabbt få sin lagstiftning på plats eftersom det inte i praktiken ännu är möjligt för samkönade par att ingå äktenskap, också andra lagar än äktenskapslagen måste ändras. På Åland har vi föresatt oss att modernisera och förbättra grundskolelagen. En grundbult i den är jämlikhet och alla människors lika värde och antimobbning. I det fortsatta arbetet ska även läroplanen revideras och där ska, bland mycket annat, en modern sexualundervisning ingå.

Läs mer om invigningen i morgondagens Nya Åland!