DELA
Foto: Jonas Edsvik

Lantbrukarpar åtalas för djurskyddsbrott

I dag inleddes rättegången mot två lantbrukare som åtalas för djurskyddsbrott och miljöskyddsbrott. Lantbrukarparet nekar till djurskyddsbrott och ifrågasätter att de gödselhögar som ligger till grund för åtalet om miljöskyddsbrott skulle ha skapat någon faktisk skada.
Lantbrukarparet har inte byggt en ligghall för sina köttdjur trots flera uppmaningar av Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet. Åtalet för djurskyddsbrott innefattar även huruvida paret har misskött ett av sina djur då det efter besiktning på slakteriet visade sig att tjuren hade varit halt en längre tid. Ytterligare har paret förvarat djurens avföring på ett felaktigt sätt som riskerar att förorena grundvattnet.

Paret nekar till djurskyddsbrott och tillägger även att ett eventuellt djurhållningsförbud skulle minimera deras chanser att försörja sig. Orsaken till att paret inte har genomfört de förändringar som ÅMHM kräver är att mannen har varit sjuk och inte orkat samt att de stöd som behövs för byggandet av ligghall har dragit ut på tiden.

Nya Åland har tidigare berättat om att mannens släkting har åtalats för liknande försummelser.

Läs mer i morgondagens papperstidning. (jo)