DELA

Längsta överbelastningsattacken hittills mot Åland

Höstens fjärde överbelastningsattack mot åländska företag är den längsta hittills. På lördag kväll hade den pågått i ett helt dygn.
På fredag inleddes en överbelastningsattack mot åländska företags nätsidor. När Nya Åland kontaktar Ålcom på lördag kväll har attacken pågått i över ett dygn.

– Attackerna har fortsatt mot samma mål och det är den absolut längsta attacken vi har sett. Tidigare har det förekommit attacker massor av gånger men de brukar hålla på i 10-15 minuter, säger Valter Ulenius, serverchef på Ålcom.

Under en DDOS-attack skickas stora mängder data ut från flera enheter mot en specifik hemsida eller ett system. Systemet blir då överbelastat och kraschar.

Hur länge attackerna kommer att hålla på den här gången är omöjligt att säga.

– Det är upp till dem som försöker förstöra. Men om vi lyckas få bort alla tjänster från de ip-adresser som är attackerade försvinner problemet.

Hur har Ålcom jobbat under dagen?

– Vi har flyttat över de mål vi kan flytta till andra nät. Det har gett oss bättre möjligheter att filtrera och i förlängningen dämpa attackerna. Vi har också sett över tredjepartstjänster och ”tvättat” trafiken.

I höst har fyra större överbelastningsattacker riktats mot åländska företag.

Har ni någon aning om varifrån attacken kommer?

– Nej. Grejen med DDOS-attackerna är att de kommer från hela världen. Vad som startade den vet vi inte och det är mer eller mindre omöjligt att ta reda på.

Vet ni varför det är just åländska företag som attackeras?

– Det vet vi inte.

Under tidigare attacker har bland annat åländska mediehus varit föremål för attacken. Vem är målet den här gången?

– Det är åländska företag. Det blir ganska många företag eftersom bland annat vår webbhotellserver med flera hundra företag är en av de som attackerats.