DELA
Foto: Stefan Öhberg
Ändringarna innebär att man nu till exempel får använda alla typer av konstgjord belysning vid eftersök på skadat vilt samt vid jakt på bisam, mink, mårdhund, räv, tvättbjörn, råtta och vildsvin.

Landskapsregeringen har gjort ändringar i jaktlagen

Det nya jaktåret inleddes den 1 augusti och med det träder några ändringar i kraft. Bland annat blir det tillåtet att jaga mårdhund med mörkersikte och att ta med jaktgäster vid jakt på säl på allmänningar. Också de jaktfria helgdagarna stryks.

Nedan följer en kort sammanfattning av ändringarna som blir aktuella inför höstens jakt.

Tidigare fick endast personer bosatta i Finland jaga på allmänningar men nu är det också tillåtet att ta med jaktgäster bosatta utanför Åland som innehar giltigt jaktkort. Det här underlättar exempelvis att ha med jaktgäster på säljakt.

Tidigare var det förbjudet att jaga med skjutvapen eller hund under tjugofyra timmars tid efter klockan 18 dagen före juldagen, nyårsdagen, långfredagen, påskdagen, pingstdagen och allhelgonadagen. Den paragrafen stryks nu i sin helhet vilket innebär att det inte längre finns några helgdagar där jakt generellt är förbjuden.

Digitala mörkersikten

Man får nu använda alla typer av konstgjord belysning vid eftersök på skadat vilt samt vid jakt på bisam, mink, mårdhund, räv, tvättbjörn, råtta och vildsvin. Dessutom får digitala mörkersikten eller bildförstärkare användas, dock inte termiska sikten. Vid jakt på ovannämnda arter får även ljuduppspelare användas.

Det blir i fortsättningen tillåtet att avliva mårdhund med grytrevolver i samband med mårdhundsjakt med ställande hund. Tidigare var det endast tillåtet vid avlivning i fälla eller vid grytjakt.

Digital tjänst

Tidigare har det endast varit tillåtet att avliva skadat vilt från båt i samband med sjöfågeljakt med utsatta vettar. I fortsättningen är det tillåtet att avliva skadat vilt från båt i alla situationer. Till paragrafen fogas också ett nytt moment som tillåter användning av lövblåsare för att driva ut mårdhund och mink.

Eftersom den digitala tjänsten Jaktportalen erbjuder ett digitalt jaktkort har paragrafen ändrats så den som har tagit i bruk det digitala jaktkortet kan välja att avstå från att få papperskortet hemskickat per post.