DELA
Foto: Efter skivsläppet vill Lamori ut och turnera - kanske med andra band som är signade till samma italienska skivbolag.

Lamoris nya fick digitalt släpp

Först en digital utgåva – sen kommer cdn.

Så ger det åländska rockbandet Lamori ut sin nya platta ”To die once again”
Plattan som är resultatet av samarbetet med det italienska skivbolaget Wormholedeath spelades in i Florens i början av 2015. Men det är först den här veckan som det officiella skivsläppet sker via Itunes och andra digitala plattformar.

Recensenter, bloggare och andra som kan ge plattan uppmärksamhet har fått plattan i förväg.

– De pushar mycket för att vi låter som tidiga Him, och det tycker de är bra, säger basisten Mikael Westerlund.

– Den här skivan har kanske ett litet snällare sound än vår förra. Det finns ett bredare spektrum. Den följer en röd tråd med några låtar som kan passa en bredare publik.

Bandet räknar inte med några intäkter från den digitala distributionen.

– Spotify och Itunes ger väldigt litet. I det här skedet gäller det för oss att få spridning för musiken. Vi vill höras.

En spelning är bokad, på årets Fishbaitfestival på Stallhalla i juni. Och Lamori ser på möjligheterna att ge sig ut på en paketturne med andra band som är signade till samma bolag.

Lågbudget är nyckelordet.

– Man kan till exempel sova hos varandra och låna varandras instrument.

Försäljning av skivor, t-skjortor och annan så kallad merch är viktiga intäkter när rockband turnerar. En fysisk skiva är på gång men den blir inte klar i tid till Fishbait.

– Eventuellt trycker skivbolaget en större mängd album senare för recensenter och skivfolk. Dealen är sån att vi själva får köpa plattor av bolaget då och sälja dem.

Bandet repade tidigare i ungdomslokalen Frideborg i Jomala Gottby. Den brann ner när bandet var i Italien och i den branden försvann många ex av den förra plattan Deadly Desires. Några hundra finns kvar.

Det var Lamoris eget val att släppa ”To die once again” digitalt nu, även om det dröjer tills skivbolaget kan leverera cd-utgåvan.

– Vi ville ha det så här. Det är en vinst för oss att få ut plattan till sommarn, säger Mikael Westerlund.