DELA
Foto: Fredrik Törnroos

Läkarens dataintrång prövas i Svea hovrätt

Det exceptionellt omfattande dataintrånget som den ÅHS-anställde läkaren gjorde sig skyldig till måste prövas i högre instans.

Det anser kammaråklagare Mats Ljungqvist som har överklagat Stockholms tingsrätts dom.
För knappt en månad sedan dömdes läkaren, som jobbat på ÅHS sedan 2011, till ett års fängelse för att olovligen ha gjort nästan 800 inloggningar i knappt 400 patienters journaler under tiden 2011–2015.

När domen föll för dataintrång av normalgraden – fängelsedomar är villkorliga i Sverige om de är maximalt ett år – funderade kammaråklagare Mats Ljungqvist på om det var lönt att överklaga domen eftersom följden blev att läkaren fick sparken från jobbet på ÅHS. Hovrätten väger in sådana påföljder i sin prövning.

Han valde trots det att överklaga.

– Vi har gjort bedömningen att straffvärdet är så högt för de här brotten att vi vill få det prövat av hovrätten. Vi grundar det på att det handlar om ett av de allvarligaste dataintrången som skett i Sverige. Vi menar att det överstiger tolv månaders straffvärde med råge, säger han till Nya Åland.

Med överklagandet vill han att läkaren döms för grovt dataintrång och att fängelsestraffet uppgår till 1,5 år, vilket han ursprungligen yrkade på.

Läs mer i Nya Åland!