DELA
Foto: Annika Orre<07_Bildrubrik>TYST Dörren är stängd och persiennerna fördragna i Västernäs läkarstation och fastighetsägaren Ålandsbanken har sagt upp hyresavtalet för mer än ett år sedan. Men stationen annonserade nyligen ut sina tjänster och innehavaren, läkaren Henrik Appelqvist, anser att hyresförhållandet fortsättningsvis gäller.

Läkaren som vägrar att flytta ut

Ålandsbanken sa upp hyresavtalet om Västernäs läkarstation i Mariehamn för mer än ett år sedan, men läkaren Henrik Appelqvist vägrar lämna över lokalen och ge tillbaka nycklarna.

I går togs tvisten upp i tingsrätten.
Västernäs läkarstation har hyrt lokalen i fastigheten Västernäs City sedan mitten av 1980-talet. Läkaren Henrik Appelqvist har som enskild näringsidkare drivit stationen, men för mer än två år sedan förbjöds han att jobba som privatläkare av tillsynsmyndigheten Valvira som konstaterat brister i journalhanteringen.

I mars i fjol lämnade Ålandsbanken, som äger lokalen, in stämningsansökan mot Henrik Appelqvist. Banken hade tidigare sagt upp hyresavtalet med läkarstationen på grund av obetalda hyror och ville att tingsrätten antingen skulle slå fast att hyresrätten var förverkad eller vräka honom.

Banken gav i en skild överenskommelse som båda parter undertecknade Appelqvist extra tid till den 31 augusti att tömma lokalen på basinredning och ta bort skylten med läkarstationens namn. Men när bankens två representanter för banken dagen därpå kom till lokalen för att ta lokalen i besittning var inredningen kvar och Appelqvist vägrade lämna ifrån sig nycklarna.

Läs mer i dagens Nya Åland!