DELA
Foto: Jörgen Pettersson

Lagtingsutskott på blåsigt parkbesök

– Mycket inspirerande och lärorikt. Så beskriver finans- och näringsutskottets ordförande Jörgen Pettersson (C) studiebesöket till vindkraftsparken Tahkoluoto utanför Björneborg igår.

Tahkoluoto är Finlands första havsbaserade vindkraftspark med elva kraftverk som producerar cirka 155 gigawattimmar om året.

– Åland kan ha ett strategiskt värdefullt läge när det gäller att utveckla morgondagens klimatvänliga energi. Det är nu viktigt att omsorgsfullt utreda tekniska förutsättningar och energipolitiska möjligheter för att komma vidare med de åländska planerna om storskalig vindkraft för exportbruk, säger Jörgen Pettersson i ett pressmeddelande.

Under besöket i Björneborg underströk man bland annat vikten av att utreda vart energin ska exporteras och hur botten ser ut på de aktuella platserna.

Besöket är ett led i arbetet med visionen om storskalig havsbaserad vindkraft i åländska havsområden, som presenterades förra året. Vilmanstrand-Lahtis tekniska universitet (LUT) fick i vårvintras i uppdrag att ta fram en vägkarta för hur visionen för storskalig havsbaserad vindkraft på Åland kan genomföras. Universitetet ska också undersöka möjligheten för vätgasproduktion genom så kallad power-to-x-teknik, alltså hur en betydande del av den producerade elen kan förädlas till andra energiformer som vätgas, metanol, grön bensin, diesel flygbränsle eller ammoniak.

Som Nya Åland tidigare har skrivit vill landskapsregeringen satsa på storskalig vindkraft till havs i form av 500 vindkraftverk på ett område om tusen kvadratkilometer. För att kunna finansiera satsningen krävs investeringar från externa aktörer i miljardklassen.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp