DELA
Foto: PRIVAT

Lagtingsledamot på sjukvårdsjobb

Lagtingsledamot Veronica Thörnroos (C) jobbar en vecka inom hemsjukvården i Skellefteå. Hon vill hålla kvar kontakten till sjukvården men ser också på den med politiska ögon och vad som kunde överföras till Åland.
En vecka ska Veronica Thörnroos arbeta som sjukskötare inom hemsjukvården i Skellefteå kommun. Hon anlände i söndags förra veckan och tycker, när Nya Åland talar med henne på torsdagen, att det har varit en bra erfarenhet hittills.

– Väldigt lärorikt, det är därför jag gör det.

I arbetet har hon till största del av tiden ingått i ett jourteam bestående av sex personer där två samordnande sjuksköterskor tar emot uppdrag och delegerar vidare till fyra andra sjukskötare bland annat Veronica Thörnroos.

När de har jour rör de sig ute på fältet och har varierande uppdrag. De åker både ut till patienter som bor hemma och till vårdinrättningar. De rör sig i ett stort område, den längsta enheten de har hand om ligger 6 mil bort.

Veronica Thörnroos är utbildad sjukskötare har specialiserat sig till hälsovårdare och är legitimerad sjukskötare i Sverige vilket krävs för att få jobba där.

Att åka till Skellefteå var ett medvetet val.

– Jag vill hålla kvar kontakten till sjukvården men också bygga vidare på kontaktnätet inom hälso- och sjukvården.

Läs mer i måndagens Nya Åland!