DELA
Foto: Stefan Öhberg

Lagen i viloläge till början av år 2020

– Redan i början av september såg man hur det hela utvecklade sig, att utmaningarna var stora och att tidspressen påtaglig. Det viktigaste nu är att man är överens om vägen framåt.
Det säger Ålands riksdagsledamot Mats Löfström efter tisdagens nyhet om att nya självstyrelselagen fördröjs.

– Landskapsregeringen och regeringen i Helsingfors har gjort samma bedömning och att det blir en fortsättning i nästa lagting och nästa riksdag. Det är viktigt att den gemensamma lägesbedömningen är gjord och att den inte gett någon part dålig smak i munnen.

Men Åland får ge sig till tåls till januari 2020 innan den kommande riksregeringen tar itu med självstyrelselagen, säger han.

– I vår är det riksdagsval och efter det ska regeringen bildas. Den 1 juli tar Finland över EU-ordförandeskapet och det kommer att ta allt fokus. Först när det är avslutat kan regeringen börja jobba med självstyrelselagen.

Han ser det som naturligt att många är besvikna och frustrerade över att lagen inte kom i mål. Också i riksdagen var besvikelsen påtaglig, säger han.

– Många har lagt ner väldigt mycket arbete och tid. Men så här är det ibland i förhandlingar. Det viktigaste är att det inte påverkar förtroendet och att alla är överens om att man vill nå resultat.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!