DELA
Foto: Theresa Axén

Låg driftskostnad avgjorde bilvalet för familjen Sjölund

Artikeln är från Nya Ålands motortema med elbilsspecial:

– Elbilar är inte en rikemansgrej. Vi är en helt vanlig familj som bor på landet på Åland. Det säger Johan Sjölund. Familjen bor i Saltvik men pendlar till Mariehamn varje dag i sin eldrivna Kia Soul – ”en vanlig, praktisk familjebil”, enligt Johan Sjölund.

Det fanns i familjens plan att byta till elbil lite längre fram i tiden, men efter provkörningen för redan fyra år sedan så bestämde de sig för att ta steget.

– Den är så kul att köra: tyst, svarar direkt, inga växlar, säger Johan Sjölund.

Det var dock inget impulsköp. De räknade noga innan de slog till.

– Vi jämförde vad det skulle kosta att behålla den gamla, att köpa en nästan ny bensinbil, att köpa en helt ny bensinbil, och att köpa en helt ny elbil, alla av samma modell.

Anskaffningsvärde, skatt, försäkringar, årsservice, värdeminskning och driftskostnad var de faktorer som de räknade på. De utgick från att de kör 25 000 km per år.

– Skillnaden mellan det dyraste och billigaste alternativet var mer än 2 000 euro per år, säger Johan Sjölund.

– Folk säger ibland ”hur har ni råd?”. Men man får inte stirra sig blind på anskaffningspriset – man måste räkna på totalkostnaden.

Billigare drift

Familjen kom fram till att när de hade bensinbil lade de ut 2 500 euro per år bara i bensin. Att hålla en elbil rullande på samma sträckor skulle kosta dem cirka 400 euro per år.

– Och värdeminskningen har dessutom visat sig vara mindre på en elbil än på en bensinbil, säger Johan Sjölund.

– Dessutom har vi sju års garanti på bilen och åtta års garanti på batteriet. Och årsservicen är mycket enklare än på en bensinbil: kolla bromsar, batteri och spolarvätska, det är ungefär allt.

Hans råd till alla som funderar på att byta bil är att tänka på hur mycket de faktiskt kör, och inte köpa en större bil än de behöver för det dagliga.

– Vi bor i Saltvik och jobbar i stan och kör minst 60 km om dagen. Och om du ska till fjällen en gång om året, hyr en bil då.

Inte heller är han orolig för att bli stående för att batteriet laddat ut.

– Vi kör nästan 500 km på en laddning. Man hinner ladda medan man äter eller handlar på Mattssons eller Kantarellen. Det finns ingen större orsak att oroa sig för att batteriet tar slut än för att bensinen tar slut i tanken.

”Aldrig en investering”

Som elbilsägare får han också höra kommentarer som att ”men den låter ju ingenting”.

– Det som hörs från en modern bil är däckljudet. Jag lyssnar ibland på dödsmetall medan jag kör. Både acceleration och hastighet är minst lika bra som vanliga bensinbilar, och man behöver aldrig råka ut för ”kärringstopp”.

Han poängterar dock att han inte tycker att alla ska köpa elbil direkt.

– Att vi köpte en ny elbil just nu berodde på att garantitiden gått ut och på att vi hade haft problem med tidigare bilar. Ur miljösynpunkt är det ju faktiskt bättre att använda gamla maskiner tills de tar slut. Jag har också en dieselpickup, men använder den i stället så lite som möjligt. Mitt budskap är att om man ändå ska byta eller köpa ny bil så ska man göra en kalkyl. En bil är aldrig en investering, bara en kostnad, så vad är du beredd att betala?

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp