DELA
Foto: Erkki Santamala<07_Bildrubrik>DÅLIGT LÄGE Besökare hade svårt att hitta till kulturfabrikens lokaler på Fabriksgatan i Mariehamn.

Kulturfabriken läggs ner

Föreningarna bakom Kulturfabriken samarbetar inte ekonomiskt längre. Ingen verksamhetsledare tillsattes och besökare hade svårt att hitta dit.
– Det blev inte som vi hade tänkt,säger konstföreningens ordförande Lars-Bertil Ohlsson.

I höstas tog föreningarna och aktörerna bakom Kulturfabriken ett beslut om att inte ansöka om fortsatt ekonomiskt bidrag för samarbetet med projektet Kulturfabriken.

När projektet drog i gång för tre år sedan var tanken att man skulle få medel som skulle räcka till en verksamhetsledare som skulle ha hand om det praktiska och ett övergripande ansvar.

Bakom Kulturfabriken finns föreningarna Ålands konstförening, fotoklubben Obscura, Ålands slöjd och konsthantverk samt Bild och formskolan

– Vi fick aldrig ihop till någon verksamhetsledare vilket resulterade i att föreningarnas styrelsemedlemmar skötte allt praktiska själv, säger Ohlsson.

Tidskrävande

Det tog för mycket tid av föreningarna och deras egen verksamhet. I höstas kom de fram till att inte ansöka om bidrag för 2016.

– Man tappade fokus från den egna verksamheten, säger Ohlsson.

Läs mer i dagens Nya Åland.