DELA
Foto: Kjet/Wikimedia Commons

Kryssningsfartyg tog in vatten på vägen till Åland

En av Tallinks passagerarfärjor skadades av vågor och tog in vatten när den åkte in i stormen Helga sent på fredagskvällen på vägen till Mariehamn. Färjan som hade avgått från Tallinn med cirka 1 500 passagerare ombord fick vända på Östersjön.

Enligt rederiet skadades två fönster av de starka vågorna. En antenn ska också ha slitits loss.

– Det har blåst mycket och i den här sjön lossnade olyckligtvis radarantennen som sitter längst fram på stäven. Den åkte in i två rutor på konferensavdelningen – och då blir det blött, säger Hans Friberg, operativ chef på Tallink Silja, till Expressen.

Bilder från båten visar vatten som flödar över golvet i en färjans korridorer.

– Det är en traumatisk känsla att vara fast på en färja som tar in vatten. Det första man tänker på är ju Estonia. Det är skitjobbigt, säger en av passagerarna till Aftonbladet.

På en bild i tidningen ses vatten i korridorerna.

Enligt Tallink rådde det ingen fara för passagerarna och besättningen. I pressmeddelandet skriver Tallink:

”Skadorna hade ingen effekt på vare sig navigation eller säkerheten ombord. Besättningen lyckades snabbt åtgärda problemet, men eftersom det är svårt att förutse hur vädret utvecklar sig, och vår högsta prioritet är säkerheten ombord för våra passagerare och personal, har kaptenen bestämt sig för att vända om mot Tallinn igen”.

Victoria 1 skulle ha anlänt till Mariehamn klockan 4.50 natten till lördagen. (FNB–TT)

 

Fotnot:  Wikimedia Commons-arkivbilden på Victoria 1 togs 2007.  Fotograf är Kjet.