DELA
Foto: Jonas Edsvik

Krönikörerna som kan din ekonomi

Vad har marthorna, Ålands näringsliv, Folkhälsan och Ålandsbanken gemensamt?

Deras krönikörer ska varje vecka ge Nyans läsare konkreta och användbara råd om hur man fattar smarta ekonomiska beslut.
Karin Rosenberg ska väva ihop vardagsekonomi och ekologi i sina krönikor. Hon är doktorand som forskat i ungdomars livsmedelskonsumtion leder nu marthornas satsning på att minska matsvinnet.

– Alla är medvetna om hur mycket vi slänger men det är svårt att relatera till siffrorna. De flesta vi träffar inom projektet säger ”det är hemskt det där med matsvinnet, men jag slänger inget”. När det blir små mängder, så att man kanske för ut kompostpåsen var tredje dag, tänker man inte på hur mycket det blir varje år.

Gunilla Holmberg är ekonomisk rådgivare på Folkhälsan, dit man kan vända sig om man behöver hjälp med att få ordning på ekonomin. Hon funderar på krönikor med anknytning till årstider och högtider – till exempel tips om hur man ska undvika överkonsumtion i juletid, hur man planerar en budget och ser över sina utgifter inför det nya året – och hur skuldsanering går till.

Brett spektrum

Ålandsbankens krönikörer behärskar ett brett spektrum, från hushållens ekonomi till företag och juridik.

– Vi blandar ihop litet beroende på vad som är aktuellt, säger Johan Alm, avdelningschef för premium banking.

Det blir en hel del vardagsekonomi.

– På företagssidan finns det mycket kring generationsväxling och hur man startar ett nytt företagare. När det gäller företag handlar det om hela avtalsbiten som privatperson och som företagare. Det blir ett samarbete mellan den traditionella bankbiten och juridiksidan, säger Johnny Rosenholm, avdelningschef för företag på Ålandsbanken.

På Ålands näringsliv ska personalen turas om att skriva krönikor, säger vd:n Anders Ekström.

– Vi vill lyfta entreprenörskapet och ta upp sånt som är aktuellt i vardagen, framför allt för våra mindre företagare. Det blir krönikor med en bred spridning.

Här intill kan du läsa Anders Ekströms första krönika.

Frågor och tips?

Har du frågor och förslag till krönikörerna, eller tips om ekonominyheter som Nya Åland borde skriva om?

Kontakta oss via mejl, redaktion@nyan.ax, eller ring 018-23 444 kontorstid.