DELA
Foto: Erkki Santamala

Kritik mot snuskommers

Snus säljs fortfarande okontrollerat på Sverigebåtarna trots att rederierna lovade att övervaka försäljningen bättre när den nya tobakslagen bereddes.

Det säger Cancerorganisationerna som undersökt saken med hjälp av provköpare.
Överläkaren i hälsofrämjande Eeva Ollila säger att informationen om bestämmelserna om snusinförsel i Finland har förbättrats på Sverigebåtarna, men däremot är övervakningen fullständigt misskött. Cancerorganisationernas provköpare fick köpa två kilogram snus på alla testade Sverigebåtar och de tillfrågades inte om landstigningskort.

Enligt tobakslagen som trädde i kraft i augusti får en person föra in högst ett kilogram snus på en gång till Finland för personligt bruk. När tobakslagen bereddes lovade rederierna att snusinköpen skulle antecknas på landstigningskorten.

Viking Line och Tallink Silja lovar ge nya instruktioner till sin personal.

– Uppenbarligen har vår personal inte följt instruktionerna vid testköpen och det beklagar jag, säger Viking Lines operativa direktör Wilhelm Hård af Segerstad.

Han säger att Viking Line lade till en anteckning för snus på landstigningskortet när importbegränsningarna ändrades. Dessutom finns det information om importbegräsningarna vid försäljningshyllorna och i broschyrerna.

Läs mer i fredagens Nya Åland!