DELA
Foto: Titte Törnroth-Sarkkinen

Kritik i Sverige mot rederiernas försäljning

Tullen i Sverige har skärpt bevakningen i Kapellskär och Grisslehamn och stoppar allt fler resenärer som bär iland för mycket.
Det skriver Norrtelje Tidning.

 

Norrtelje Tidning skriver att svenska tullen under fjolåret satte in större resurser i Kapellskär och Grisslehamn. Resultatet blev mer konfiskerad alkohol och tobak och fler bötfällningar.
Vissa resenärer kritiserar nu rederierna för att de inte har informerat tillräckligt tydligt om införselreglerna.
– De får inte i ett försäljningssyfte låta bli att informera om reglerna, men det yttersta ansvaret ligger hos resenären själv – i att ta reda på vad som gäller när man korsar landsgränser, och hur man deklarerar sina varor, säger Stefan Granath, biträdande chef för gränsskyddsverksamheten i Stockholmsregionen, till NT.
Tomas Karlsson, vd för Eckerölinjen, säger att han har förståelse för att vissa passagerare reagerar negativt på utvecklingen.
– Vissa tänker nog att: ”det här fick jag ju göra förut – varför får jag inte det nu?”, men reglerna har sett likadana ut hela tiden. Det är bara att det blir mer kännbart när vi börjar informera mer intensivt om vad som gäller och när tullen får mer resurser, säger han.
Men han är också något självkritisk vad det gäller rederiets tidigare försäljningsattityd av alkohol och tobak.
– Vi har gjort fel i mycket. Exempelvis sålt mer än vad som är rimligt, och vi borde också ha varit bättre på att informera resenärerna om att det man vill ta i land i Sverige måste deklareras. Nu har vi haft många möten med såväl Tullverket som personal – och har som sagt skärpt rutinerna.
Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör på Viking Line, säger till NT att rederiet har utökat informationen om taxfreeköp både på sin sajt och ombord.
– Vi vill ha en god relation till myndigheter och har inget intresse av att våra passagerare köper mer än vad som är tillåtet, eller byter biljetter för att det ska se ut som att de har varit borta längre än vad de har, säger hon till NT.
Susanna Skogberg
susanna.skogberg@nyan.ax
tfn 528 467