DELA
Foto: Jonas Edsvik

Kris för bilskroten

Skrotpriset är så lågt att verksamheten går på knäna.

Landskapsregeringens miljöjurist Helena Blomqvist säger att man hoppas ha ett lagförslag hos lagtinget inom nästa år, för att åtgärda problemet.

– Då har vi nog svultit ihjäl redan, säger Bror-Göran Mäklin vid Saltviks bilskrot.
I dagsläget är Saltviks bilskrot de enda på Åland som tar emot skrotbilar. Skrotpriset är nere på 800 svenska kronor per ton och nu tvingas bilskroten att börja ta ut en hanteringsavgift för att hämta skrotbilar. 50 euro om man hämtar bilen och 20 euro för saneringen om bilen förs till skroten.

Bränslekostnaderna för att hämta en bil hamnar snabbt på omkring 30 euro. Att sanera en bil på däck och miljöfarliga vätskor innan man kan bala den tar omkring en timme per bil, förklarar Bror-Göran Mäklin vid Saltviks bilskrot.

– Vi bryr oss inte varifrån pengarna kommer. Skrotningsavgift, landskapsregeringen eller producentansvaret, men något måste till, säger Bror-Göran Mäklin.

Han menar att smärtgränsen för skrotpriset går vid 900 kronor per ton. Priset har gått ner med omkring 70 procent de tre senaste åren.

– Det går back överallt, jag tror inte att Kenneth har fått lön på flera månader, säger Bror-Göran Mäklin, som egentligen har lämnat över verksamheten till sonen Kenneth Mäklin.

Egentligen skulle skroten behöva två anställda för att verksamheten ska löpa på som det är tänkt och i full kapacitet, men som det ser ut nu inbringar inte verksamheten nog med pengar till löner.

Kan man säga att ni går back på varje bil?

– I stort sett. Bildelsförsäljningen ger lite pengar, men inte är det så mycket, säger Kenneth Mäklin.

Hur känns det att jobba när det går back?

– Man klarar sig nog, men det skulle kunna vara bättre, mycket bättre. Det blir lite meningslöst till slut när det inte kommer någon hjälp någonstans, säger Kenneth Mäklin

Läs mer i papperstidningen eller e-Nyan

!