DELA

Kreditupplysning hade avslöjat fifflaren

Hur kan man ha en massa konkurser i bagaget och ändå få intyg från banken att man har god ekonomi?
Storfifflaren ”Anders Wahlström”, som Nya Åland skrev om i går, fick 2010 intyg från Ålandsbanken att han hade god ekonomi. Intyget behövde han för att han skulle teckna ett hyresavtal.

Birgitta Dahlen på Ålandsbanken, direktör för affärsområdet Åland, känner inte till fallet mer än det hon har läst i Nya Åland, men säger att det handlar om vad man ber om.

– Det är kunden själv som begär intyget och det vi tittar efter är att det finns pengar på kontot och inte finns betalningsstörningar.

Om kontot är välskött blir det positivt intyg. Så enkelt är det.

Ofta behövs den här sortens intyg från banken för studerande eller andra som flyttar utomlands och till exempel behöver hyra en lägenhet.

Om kunden däremot ansöker om kredit så görs en kreditupplysning och då kommer konkurserna i dag.

Birgitta Dahlén säger att det är strängt reglerat hur bankerna får ge ut kredituppgifter men tycker samtidigt att hela historien är litet märklig. Personen i fråga har använt falskt namn, ett på Åland och ett annat i Sverige. Det uppdagades, men ingen anmälan gjordes.

Att man kan uppträda under falskt namn är Dahlén däremot väl medveten om.

– Ett EU-leg kan förfalskas, men måste godkännas av myndigheterna eftersom det är en officiell identitetshandling. Hur kan man se om det är falskt?

Det var Sveriges radios P1 som i söndags berättade om ”Anders Wahlström” i programmet ”I lagens namn”. Han ansökte 1998 om att bli fast bosatt på Åland. I folkbokföringen är han antecknad som bosatt i Hammarland, men finns sannolikt inte på Åland. Han har under de senaste åren köpt upp ett stort antal bolag, som han sedan har tömt på pengar och drivit i konkurs.