DELA
Foto: Anouk de Vries<07_Bildrubrik>SIMSALABIM Simsalabim – så var pengarna slut. Det blev många investerare varse när pyramidklubben Wincapita gick upp i rök 2008 och tog omkring 60 miljoner euro med sig.

Krävs på pengar efter vinst i pyramidklubb

Den omfattande Wincapita-härvan har nu nått Åland.

I går och i dag pågår rättegången mot en kvinna som misstänks för att ha gjort otillbörlig vinst i pyramidklubben 2005-08.
Ärendet handlar om förverkande av ekonomisk vinning till staten och hänger samman med den omfattande Wincapita-härvan som pågått många år i olika domstolar i Finland. Åklagaren yrkar på straff mot kvinnan för att hon ska ha vunnit drygt 22 000 euro genom brott som ska ha begåtts med Kökar som hemort under tiden oktober 2005 till mars 2008.

Kvinnan har varit medlem i placeringsklubben Wincapita och i föregångarna Gii Club och Win Club från oktober 2005 till januari 2008.

Under den tiden har hon enligt åklagaren investerat sammanlagt 28 700 euro i Wincapita genom att överföra beloppet till klubbens konto i Moneybookers Ltd i Storbritannien. Hon uppges ha tagit emot 51 300 euro genom att pengarna överförts från Wincapitas konto i Moneybookers till hennes eget konto i Moneybookers. Det är nettovinsten på drygt 22 000 euro som hon påstås ha fått som staten nu kräver tillbaka.

Enligt åklagaren härstammar vinsten från det grova bedrägeri- och penninginsamlingsbrott som Wincapitas grundare Hannu Kailajärvi och andra gjort sig skyldiga till när de fick många personer att investera pengar i Wincapita.

Kvinnan i det åländska målet nekar till brott. Rättegången fortsätter i dag.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!