DELA
Foto: PRIVAT

Kräver plan efter trängsel vid bardisk

Det var trångt kring bardisken på en restaurang i Mariehamn på en lördagskväll och det saknades ett kösystem för kunderna. Nu ska restaurangen korrigera bristen, efter ett beslut av landskapets social- och miljöavdelning.

Inspektioner utförs efter anmälan från allmänheten.
Det var förra lördagen som landskapsregeringens social- och miljöavdelning gjorde en tillsyn över hur en restaurang i Mariehamn uppfyller de restriktioner som gäller på grund av pandemin.

Restaurangen uppfyllde kraven om information och skyltar om hygien och avstånd med mera, men under kvällen uppstod trängsel vid bardisken och det fanns inget kösystem för att gästerna skulle kunna hålla ett tryggt avstånd. Grupper av gäster stod också vid bardisken i stället för att sitta på sin anvisade sittplats, vilket ökade trängseln intill bardisken ytterligare.

Nu ska restaurangen ta fram en plan för att åtgärda bristerna. Planen ska vara inskickad senast i slutet av oktober.

Ylva Lindström, byråchef för social- och miljöavdelningen vid landskapet säger att man kontrollerar att restaurangerna uppfyller de restriktioner som nu finns på grund av pandemin om man får klagomål på trängsel av allmänheten.

Har ni fått många klagomål?

– Nej,inte direkt. Kanske två stycken, säger hon.

Det man kontrollerar är att det finns skyltar och information för kunder om att hålla avstånd, var man kan tvätta händerna, att man inte ska vara gäst där om man är sjuk samt påminnelser om att hålla avstånd. Ytterligare granskas om det uppstår trängsel och att regeln om att gästerna ska ha anvisade sittplatser följs. Alla restauranger ska även ha en plan för hur man hanterar restriktionerna.

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp