DELA
Foto: Erkki Santamala

Krångligt att beskatta åländska båtägare

Det åländska fritidsbåtregistret ställer till med problem för riksregeringen som vill ta in 50 miljoner euro nästa år genom en ny båtskatt.

På Åland kan du nämligen äga en större segelbåt och ändå slippa betala skatt.
I budgetförslaget som presenterades förra veckan aviserade riksregeringen en ny båtskatt som enligt preliminära uppgifter väntas inbringa 50 miljoner euro per år. Innehållet i lagförslaget som ska göra det möjligt att bära upp skatten är ännu obekant eftersom det inte har skickats ut på remiss, men att det åländska båtregistret har vållat lagberedarna huvudbry har varit känt sedan i våras.

Rikets och Ålands båtregister skiljer sig nämligen från varandra på en viktig punkt.

På fastlandet måste alla båtar som är 5,5 meter eller längre registreras. På Åland måste alla båtar mellan 2,2 och 24 meter registreras – men bara om båtarna är utrustade med större motorer. Båtar med en snurra på minst 20 hästkrafter eller med en inombordare på mer än 50 hästkrafter måste registreras i det åländska registret, men alla som har motorstyrka under det slipper registreringen.

– Du kan alltså ha en stor segelbåt eller en snipa med en inombordare med strax under 50 hästkrafter eller en snurra med mindre än 20 hästkrafter och ändå slippa registrera den, förtydligar infrastrukturminister Mika Nordberg.

 

Läs mer i papperstidningen eller E-nyan!