DELA

Korvskinnen lyfte Eriksson Capital

En markant lägre vinst 2020 än 2019, 6,1 miljoner jämfört med 21,3, visar bokslutet för Eriksson Capital.

Familjebolaget Eriksson Capital har en bred verksamhet med 28 dotterbolag och tolv intressebolag. Störst är Visko Teepak som tillverkar livsmedelsförpackningar, främst korvskinn av cellulosa, fiber och plast­ – och Optinova, med en en stor del av verksamheten på Åland, som är verksamt inom extrudering av plastslang för medicinskt och krävande industriell applikation.

Flygplansleasingverksamheten i Alandia Air är under avveckling, men inom fastighetsområdet bygger man just nu i centrala Mariehamn.

Eriksson Capital skriver i bokslutet att korvskinnskoncernen hade en starkt positiv utveckling på försäljning och lönsamhet under 2020 trots pandemin. Optinova inledde året starkt, men påverkades negativt av världsutvecklingen och tappade försäljning på flera plan.

Totalt ökade omsättningen med fyra miljoner euro till 192,7 miljoner. Rörelseresultatet sjönk dock och på sista raden blev det 6,1 miljoner i vinst efter skatt att jämföra med 21,3 miljoner föregående år.

Årsmötet i juni beslutade att dela ut en dividend om 20 000 euro per aktie, totalt 1,48 miljoner euro. Största ägare är Trygve Eriksson med 35 procent av aktierna.

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp