DELA

Kortstrul i butikerna

Många betalkortsterminaler är ur funktion på Åland efter att betaltjänsteleverantören Rahaxi försatts i konkurs.

– Vi har ett femtiotal att byta. Vi jobbar på så fort vi kan, säger Janne Bruhn på Mariehamns kontorsmaskiner.
Betaltjänsteleverantören Rahaxis konkurs är orsaken till de senaste dagarnas problem med kortbetalningar i butiker runt om på Åland och i Finland. Det är den information som Mariehamns kontorsmaskiner fått från sin leverantör på det finska fastlandet.

– Vi har aldrig varit med om en olyckligare situation. Det här är inte roligt för någon. De vi pratat med är förstås väldigt uppgivna men de är samtidigt väldigt förstående, säger Johnny Danielsson, vd för Mariehamns kontorsmaskiner, som är ett av de företag som levererar den här typen av betalterminaler på Åland.

Danielsson säger att man för två veckor sedan fick information om att Rahaxi blivit uppköpta av Verifone och att betalterminalerna skulle sluta fungera den 13 juni till följd av detta. Då började man genast förbereda för terminalbytet, men det plötsliga stoppet i betalterminalernas funktion i förrgår kom som en överraskning.

– Vi trodde att vi hade två veckor kvar på oss att lösa allting men så stannade det inom loppet av några timmar. Kommunikationen från Rahaxis sida har varit obefintlig, säger han.

Hur lång tid det tar innan alla betalterminaler är utbytta vet man fortfarande inte. Varje terminal är knuten till ett avtal som ska registreras innan man kan aktivera de nya terminalerna. Den här registreringen sköts av företaget Nets. Det är de som ansvarar för att registrera den här typen av avtal från företag i hela Finland. I och med att tusentals drabbats av Rahaxis konkurs är arbetsbelastningen hög och Danielsson kan inte svara på hur lång tid det kan ta innan man har alla koder till hands.

– Vi jobbar så snabbt vi kan. Så fort vi får koderna levererar vi nya terminaler, säger han.

Fram till dess att terminalerna är utbytta rekommenderas kunderna att inte använda betalkortsterminalerna. Danielsson säger att man räknar med att alla terminaler ska vara utbytta i mitten på nästa vecka.