DELA
Foto: Jonas Edsvik

Köpte 47,5 kilo tobak men struntade i skatt

Personen lät bli att deklarera 950 paket rulltobak och undvek skatter på 7551 euro. Det menar åklagaren i skattebrottsrättegången som hölls i Ålands tingsrätt igår.
47,5 kilo rulltobak togs av tullen. Igår behandlade Ålands tingsrätt ett åtal gällande skattebrott där en person fört in 950 paket rulltobak om 50 gram per styck. Personen lät bli att deklarera innehavet av tobak då han steg av färjan i Mariehamn och betalade därför inte punktskatten eller momsen på varorna. Dessa skatter skulle totalt uppgå till 7 551 euro och 55 cent.

Bevismaterial

Tobaken är inköpt ombord på fartyget m/s Victoria. Till bevismaterialet hörde bland annat ett bonuskort registrerat till svaranden, inköpskvitton, den beslagtagna tobaken och fotografier av personen i fartygets taxfreebutik

Enligt åtalet har personen lämnat väskorna med tobaken i terminalens passagerargång efter att han stigit iland i Mariehamn, men innan tullgranskningen.

Ett vittne från tullen kallades för att berätta att personen tagits in för granskning och att rulltobaken påträffats i terminalbyggnaden.

Svaranden har i förundersökningen medgett att han handlat i taxfreebutiken ombord och att det bonuskort som använts är hans men han har bestridit brott.

Åklagaren yrkar på att straffet ska bli tre månaders villkorligt fängelse och böter. Personen har en gång tidigare dömts för ett nästan identiskt brott.