DELA

Ölpilke ska förlänga Ålands turistsäsong

Pilkspö, magneter och ölfalskor. Det ska förlänga den åländska turistsäsongen om man får tro Christian Ekström på bryggeriet Stallhagen.
Bitarna från pepparkakshuset som sprängdes på trettondagen fanns fortfarande kvar på Stallhalla-scenen då fyrtio stycken finländare och några svenskar kom till Stallhagen för att delta i ölpilke. Det var spelbolaget Paf:s inbjudna gäster som fick vara testkaniner för Christian Ekströms senaste påhitt.

Totalt hade bryggeriet sänkt ner 260 stycken flaskor genom isen. Med hjälp av ett pilkspö utrustat med en magnet skulle pilkarna försöka upp flaskorna.

Varför gör ni det här?

– Jag skulle vilja skapa ett vinterevenemang som lockar människor till Åland också under vintern.

Idén till ölpilket har Ekström haft i flera år. Ursprungsidén kommer från Finland där man har ”Miljonpilket”. Där försöker pilkare fånga en specifik abborre. Den som fångar abborren vinner en miljon.

– Jag tyckte det verkade skittråkigt att göra samma sak. Eftersom vi har bryggeriet blev det ölpilke. Och dessutom är det djurvänligare med magneter än med krokar.

Hur svårt är det att hitta på saker som turister kan göra på Åland på vintern?

– Det är inte svårt men man måste våga stiga utanför loppcirkusen och testa något annat. Det är jättemånga som har idéer men tyvärr är det inte så många som förverkligar dem. Man måste hitta flera som vågar och säger att det här gör vi.

Vad ger det er att sänka ner 260 flaskor?

– Det ger förstås pr och det är ett evenemang som sticker ut ur mängden.

Om isen på sjön blir kvar planerar Ekström att ha en ny pilktävling under våren.