DELA

Åländska biodlare i möte med EU-parlamentariker

Har biodlarna möjlighet att få EU-pengar eftersom landskapet sviker?

Bland annat det skall EU-parlamentariker Nils Torvalds (SFP) nu ta reda på.
Nils Torvalds är på Ålandsbesök. På torsdagseftermiddagen var det biodlare och ekologiska odlare som fick chansen att beskriva just sin verklighet för gästen.

Biodlarnas ordförande Yngve Påvall uttryckte frustration över att landskapsregeringen inte går föreningen tillmötes ekonomiskt då det gäller alla de åtaganden som ett varroafritt Åland innebär. Det handlar till exempel om kostnader för att sprida information om särbestämmelserna till andra länder men i längden också om kontinuerlig veterinärmedicinsk kontroll av bisamhällena.

– Intresset för Ålands bin och hjälpsamheten är betydligt större bland riksmyndigheterna än hos landskapsregeringen. I dag ställer Evira upp för oss bara för att de anser att frågan är så oerhört viktig, säger Påvall.

Torvalds svar blev att det inte är lätt att komma åt EU:s pengar men att man eventuellt kan hitta finansiering till exempel genom att hänvisa till den stora samhällsekonomiska betydelse som bipollinering har. Torvalds och Löfström lovade undersöka saken.

Läs mer i fredagens Nya Åland!