DELA
Foto: Jonas Edsvik

Kommunfrågor i månadens gallup

Ska vi minska antalet kommuner för att säkra välfärden, eller ska vi höja skatten? Det är frågor som ställs i månadens Åland Gallup.

Den kommunala ekonomin har varit på tapeten de senaste dagarna. Först genom det uppmärksammade förslaget till lagändringar som en av landskapsregeringen utsedd arbetsgrupp har tagit fram, och nu senast genom den kriskommunlagstiftning som ska se till att alla kommuner har ekonomin för att klara sina lagstadgade krav.

Nya Åland har tidigare rapporterat om arbetsgruppens förslag, som bland annat innehöll förslag på lagändringar för att minska personaltätheten inom barnomsorgen, skolan, specialomsorgen och äldreomsorgen. Det skulle leda till minskade kostnader för kommunerna, om alla förslag hade anammats räknade gruppen med en inbesparing på närmare 11 miljoner euro. Gruppens förslag är inte ett färdigt lagförslag, utan en lista på tänkbara åtgärder som enligt rapporten främst ska ses som ett underlag för debatt.

Landskapsregeringen har nu också presenterat ett förslag till en kriskommunlag som ska ge landskapet möjlighet att tvinga kommuner med svag ekonomi till samgående. Nu undrar Åland Gallup vad du tycker.

I gallupen får du också ta ställning till om du har förtroende för landskapsregeringen, vilken partiledare du har högst förtroende för och vem du skulle rösta på om det var val i dag.

Gallupen är öppen från och med tisdag kväll och stänger på fredag. Du är anonym när du deltar, men måste ha ett Facebook-konto för att kunna registrera dig på sidan.

Administratör och genomförare av gallupen är Mats Adamczak.

Klicka här!

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp