DELA

”Kommer att spela för Bernardo”

FOTBOLL. IFK Mariehamn har sorg.

Under natten till i söndags gick klubbens förre mittfältare Bernardo Ribeiro bort – 26 år ung.

– Han var en av de mest ödmjuka och glada personer jag träffat, säger IFK-tränaren Peter Lundberg.
Brasilianaren Bernardo Ribeiro spelade en vänskapsmatch för sitt Friburguense i lördags när han plötsligt började må illa. Han fördes till sjukhus där han avled 21.30 lokal tid, skriver novafriburgoemfoco.com.br.

Enligt Ilta-Sanomat avled 26-åringen av en hjärtinfarkt.

Bernardo Ribeiro representerade storklubben Flamengo i Brasilien innan han 2011 flyttade utomlands till albanska Skenderbeu. Därefter skrev han på för Newcastle Jets i Australien innan han på sensommaren 2013 hamnade i IFK Mariehamn. Efter en och en halv säsong lämnade Ribeiro Grönvitt och vände åter till Brasilien och Inter de Lages inför 2015 års säsong.

Dödsbudet från Brasilien kom som en chock för IFK-spelarna under söndagsträningen.

”Svårt att ta in”

– Vi hade en tyst stund i omklädningsrummet. Det är många ur dagens trupp som spelade med Bernardo, och han var verkligen en fantastisk människa, säger IFK:s lagkapten Jani Lyyski som spelade med Ribeiro 2013-14.

– Det är jäkligt svårt att ta in att han är borta. Bara här om veckan messade han mig och gratulerade IFK till den fina starten på säsongen. Han skrev att han saknade Åland.

Jani Lyyski har svårt att förlika sig med tanken på att hans forna lagkamrat ryckts ifrån familj och vänner mitt i livet.

– Han skulle gifta sig med Katie (Ayscough) om drygt en månad. Det är så oerhört tragiskt allting. Sånt här får en själv att stanna upp och uppskatta allt man själv har i livet. Det är sorgligt att det krävs en tragedi för att man ska göra det, säger Lyyski.

Hedras

IFK-tränaren Peter Lundberg var andretränare under Bernardo Ribeiros tid i IFK.

– En av de mest ödmjuka och vänliga personer jag träffat. Det är verkligen inte något jag säger för att han just gått bort, Bernardo hade alltid ett leende på läpparna och klagade aldrig över något, säger Lundberg.

I kväll möter IFK Mariehamn FC Inter på bortaplan i Åbo.

– Vi kommer att spela för Bernardo. Han älskade fotboll och vi ska spela matchen och njuta av spelet så gått det går. Jag vet att många av oss spelare har träffats hårt av den här nyheten, och jag hoppas vi kan ordna någon form av hyllning till Bernardo, säger Lyyski.