DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>RÄTTEGÅNG Två unga män, tidigare ostraffade och med fast jobb och välordnade liv, åtalades i går för att ha anlagt flera bränder inne i Lisco bok- och pappershandel för två år sedan.

”Skulle göra vad som helst för att få det ogjort”

Gårdagens rättegång om Liscobranden blev en tidvis känslosam upplevelse för de två åtalade unga männen. Båda bad alla drabbade om ursäkt och tårarna var nära.

– Jag skulle göra vad som helst för att få det ogjort, sa den ena av männen.
Männen åtalas för grovt sabotage. De har medgett att de orsakade branden i Liscohuset på Skarpansvägen en tidig lördagsmorgon i mars 2014 men nekar till att brottet var grovt.

Rättegången handlade inte om ersättningen för den skada de ställde till med i fastigheten och för de boende. De har redan förlikats med Ömsen som från början hade krav på 635 000 euro. Innehållet i förlikningen är inte offentlig och pengarna är redan betalda.

Rättegången handlar i huvudsak om hur grovt brottet var och vilket straff de åtalade ska få.

Många bränder

Åklagare Ina Johansson åtalar männen för att tillsammans ha anlagt eldsvåda i Lisco bok- och pappershandel och på så sätt utsatt många människor för livsfara. I de tio lägenheterna bor sju personer stadigvarande. Fyra av dem befann sig i sina lägenheter när bokhandeln brann och i en lägenhet fanns det dessutom sex övernattande gäster.

Enligt stämningsansökan hade männen anlagt bränder på fyra ställen i kontoret genom att tända eld på papper. Huvudbrandhärden fanns bakom butiksdisken. Det var därifrån som branden hastigt spred sig i butiken.

 

I dag fortsätter rättegången med fler vittnen. Domen ges den 6 april.

Läs mer i dagens Nya Åland.